Identiteitsfraude: De belangrijkste oorzaken

01 augustus 2019

Hoe voorkomt u dat fraudeurs aan belangrijke gegevens van uw bedrijf komen? Dat uw bedrijf financiële- of imagoschade oploopt door het lekken van privacygevoelige informatie?

Lees in deze blog de belangrijkste oorzaken van identiteitsfraude en voorkom het zover mogelijk.

Onveilig mailen van gegevens

Het komt nog vaak voor dat persoonsgegevens zoals een gebruikersnaam en wachtwoord, via de mail worden verstuurd. Hoewel de ontwikkelaars van e-mailprogramma’s alle data zo goed mogelijk beveiligen, kunnen zij de veiligheid ervan niet garanderen. Ze zijn het wettelijk gezien ook niet verplicht en u kunt ze er dus ook niet op aanspreken.

Ons advies: nooit inloggegevens mailen. Hackers met kwade bedoelingen kunnen binnenkomen in de data van de e-mailprogramma’s en de inloggegevens gebruiken voor hun frauduleuze doelen.

Belangrijk is ook dat uw medewerkers alert zijn en gegevens niet naar een verkeerde ontvanger sturen. Veel meldingen van datalekken in 2018 kwamen hieruit voort. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van identiteitsfraude.

 

Niet veilig opslaan van gegevens  

Dit jaar gingen internetcriminelen er met 117.000 CV’s vandoor. Ze waren bij het UWV niet op de juiste manier opgeslagen. Met de NAW-gegevens, het e-mailadres en telefoonnummer van iemand kan gemakkelijk een fake profiel gemaakt worden voor verkeerde doeleinden. In combinatie met het Burgerservicenummer (BSN), kan er zelfs een lening worden afgesloten met dit profiel!

Zorg er als bedrijf dus voor dat medewerkers vertrouwelijke informatie alleen in een beveiligde omgeving kunnen opslaan en dat de procedure hiervoor beschreven is.

 

Niet goed genoeg kennen van klanten 

Misschien vanzelfsprekend: zorg dat u uw klanten leert kennen voordat u er zaken mee doet. Hiermee kunt u het risico op financiële schade voor uw bedrijf flink beperken. Bekijk gerust iemands LinkedIn-profiel en de referenties die daar of op de website staan. Vraag in uw eigen netwerk of iemand eerder zaken heeft gedaan met dit bedrijf.

Zorg dus dat u een goede screening van een bedrijf doet alvorens u zaken met hen doet. Belastingontduikers en witwassers of andere criminelen worden hierdoor sneller ontdekt.

 

Vragen over de oorzaken van identiteitsfraude? 

Wil je meer weten over deze blog of kent u identiteitsfraude oorzaken die zeker ook aan het licht moeten komen?

Neemt u gerust contact met ons op. We zien uit naar uw reactie.

Naar het overzicht
';