Schoonmaak voor stoepen van bewoners Rembrandtplein

26 april 2018

De privéstoepen van bewoners rondom het Rembrandt- en Thorbeckeplein worden vanaf 1 mei 2018 na een uitgaansavond op kosten van de gemeente schoongemaakt.

Braaksel, ontlasting of afval. Voor buurtbewoners rondom beide pleinen is het altijd weer een verrassing waar ze na een uitgaansavond in trappen als ze 's ochtends de deur uitgaan.

Daar komt wellicht vanaf mei verandering in, want schoonmakers gaan dan vrijdag tot en met zondag in de vroege ochtenduren de privéstoepen en privétrappen van de betrokken buurtbewoners rondom de uitgaangsgelegenheden schoonhouden.

Toestemming nodig voor schoonmaken privébestrating

Deze schoonmaak is nieuw omdat de bestrating privébezit is. De bewoners krijgen binnenkort een brief, waarin zij toestemming kunnen geven om hun eigen stoep schoon te laten maken.

De viezigheid zorgde lange tijd voor spanningen tussen de bewoners en de horecagelegenheden, zegt een woordvoerder van de gemeente. Want wie is verantwoordelijk voor die vieze stoep? Dat komt niet door mij, reageren ondernemers soms op de aantijgingen uit de buurt.

Horeca Ondernemers helpen schoonmakers

De ondernemers gaan de schoonmakers met praktische zaken als elektriciteit en opslag helpen. "Zo kunnen ondernemers weer een hand uitreiken naar de buurt," aldus de woordvoerder.

De ondernemers willen ook tijdens de nacht het plein schoon houden, zodat mensen minder snel de neiging hebben om afval achter te laten. De straten, die tot de openbare ruimte behoren, worden elke ochtend al door een reguliere schoonmaakploeg geveegd.

Positief effect op de veiligheid Rembrandtplein en Thorbeckeplein

Volgens de gemeente heeft de maatregel het bijkomende voordeel dat de sfeer op een schoon plein beter is en bijdraagt aan hogere veiligheid van de uitgaansnachten. Deze maatregel past daarmee ook goed binnen een pilot die de gemeente samen met de horeca en de politie in 2015 startte. 

Minder boetes

Dankzij die pilot, die bedoeld is om de overlast en het uitgaansgeweld te bestrijden, staan er 's nachts in het weekend hosts op het plein en is de verlichting bijvoorbeeld aangepast. Sinds de start van de pilot blijken duidelijk minder boetes voor wildplassers op het plein te zijn uitgeschreven.

Bijdrage door Cleanperfect Amsterdam

CleanPerfect Amsterdam maakt in opdracht van ondernemers rondom het Rembrandtplein en Thorbeckeplein de straten  schoon. Elke straat krijgt zijn eigen schoonmaker toegewezen met speciaal ontworpen werkkleding en een Glutton straatzuiger. Taak van Cleanperfect Amsterdam is non-stop de hele straat of toegewezen plein op Euro Disney niveau schoon te houden.

Winkeliers/ondernemers, bezoekers en gemeente Amsterdam zijn zeer enthousiast over de resultaten.

 

Bron:

Parool - 24 april 2018
AT5 - 24 april 2018

Naar het overzicht
 
';